söndag 17 januari 2016

Måste man nå sin botten för att förändras?

Har du också hört uttrycket att personen med ett missbruk/beroende måste ”nå sin botten”? Att det är dit man måste komma för att kunna klättra uppåt igen?

Det finns andra synsätt på detta.

Forskning visar att ju tidigare man upptäcker indikationer på att en person kan ha sjunkit in i ett missbruk, och tar tag i det, desto enklare och snabbare går det att återhämta sig. Kanske kan man förhindra att personen exempelvis får sparken, hoppar av skolan eller förlorar nära relationer.

Punkterna nedan kanske kan vara till hjälp!
  1. Vänta inte på att personen ska be om hjälp. Om han/hon nu skulle göra det, så är det jättebra! Men försök föreslå att denne kan söka hjälp så fort ni upptäcker problemet.
  2. Att ta tag i problemet tidigt kan resultera i att den anhörige själva slipper lida av konsekvenserna av personens missbruk. Så länge den anhörige förnekar att det finns ett problem, så är det troligt att problemet kvarstår.
  3. Börja med att hjälpa dig själv! Om du känner dig emotionellt instabil, ta tag i det. Om du mår psykiskt dåligt så kommer du aldrig kunna hjälpa din närstående. Prioritera din egna psykiska och fysiska hälsa!
  4. Ta kontakt med professionell rådgivning för att få hjälp med hur du ska agera!


VILL DU LÄRA DIG MER?
Välkommen till CRAFT kurs 16-17/4 2016 i Stockholm: https://dinkurs.se/33405
 

 VARMA HÄLSNINGAR /
CARINA

Inga kommentarer: