onsdag 12 oktober 2016

5 tankar som filtrerar vår verklighet

När livet verkar vara meningslöst eller instabilt så kan det vara lätt att börja se på världen med stor misstänksamhet. Utan att vi tänker på det så kan vi sätta på oss ett par "mörka glasögon", vilka filtrerar vår syn på vår omgivning. Vi använder dessa för att tolka världen omkring oss.


KÄNNER DU IGEN DESSA HANDLINGAR/TANKAR?:
 
1. Du fattar snabba beslut
Tolkar saker på ett negativt sätt utan att egentligen ha fakta. Till exempel, om du ringer personen och denne inte svarar direkt, tänker du genast: "Nu är han påverkad igen." Det kan finnas många andra skäl till varför en person inte svarar i telefonen. Frågan är hur detta tänkande får oss att känna just i det ögonblicket? Det kan också handla om att vi tror oss kunna se in i framtiden: ”Han kommer att dricka sig till döds", "Jag kommer aldrig att bli lycklig" osv.

Ibland kommer tankarna blixtsnabbt. Då kan det vara svårt att koppla ihop din reaktion med dina tankar. Det är lätt att tro att reaktionen är sann. Till exempel: Någon ringer från ett dolt nummer Du reagerar direkt och tänker: "Gud, vad har hänt nu?" Du känner stor oro och rädsla innan du ens har lyft på luren. 
 

2. Du känner skuld och skam 
Du kan känna skuld även om du med all säkerhet vet att du inte har gjort något fel. Att känna skam behöver inte betyda att man har något att skämmas för. Kom ihåg det, för skam och skuld är några av de mest smärtsamma känslorna en människa kan uppleva!


3. Du tänker borde/borde inte
Vi försöker ofta förstå vad som är orsaken till varför personen dricker, spelar, tar droger, etc. Vi börjar klandra oss själva: "Jag borde inte ha skrikit åt henne", "jag borde ha följt med honom in till stan, då skulle han aldrig ha träffat de där vännerna/druckit så mycket". Dessa tankar förstärker naturligtvis våra skuldkänslor. Vi kan även tänka på vad andra människor bör och inte bör göra. "Hon borde inte dricka så mycket "," Hon borde veta bättre”. Hjälper det oss att gå runt med dessa tankar hela tiden? Nej. Vad vi kan göra är att tala om för personen vad som oroar oss då det kommer till hans/hennes beteende.

4. Orealistiska förväntningar/krav 
Vi ställer ofta höga och orealistiska krav på oss själva. "Jag skulle kunna hjälpa henne med hennes problem", "jag borde ta mig samman", "Jag ska tvätta/ städa/bjuda över vänner på middag" Dessa tankar leder vanligtvis till andra negativa tankar som: "Jag är värdelös" "jag är en dålig vän", "jag är en dålig förälder", och så vidare. Även här kommer skuld och skam att uppstå.
 
5. Du tar saker personligt
Detta händer när du tar på sig ansvaret för vad någon annan har gjort. Till exempel, om din man är berusad framför dina vänner, kanske du skäms och tar det personligt, som om det är du som har gjort fel. Personen med beroende å andra sidan, som ofta är fylld av skuld och skam, utnyttjar ofta detta ögonblick för att skylla den anhöriga. Till exempel: "Du är så gnällig, jag vill hellre gå till korgen med grabbarna som vet hur man kan slappna av och ha kul." Om du inte har förmågan att utgöra vem som ståt ansvarig för någon annans handlingar, så kan du lätt bli mottaglig för denna typ av anklagelser.

 

KÄNNER DU IGEN DIG? FÖRSÖK ATT GÖRA DENNA ÖVNING. SKRIV NER DINA SVAR, LÄS IGENOM DEM OCH REFLEKTERA ÖVER DEM


1. Känner du igen någon/några av dessa tankar? Om ja, vilka?

2. Hur låter och uppträder dessa tankar inombords? Ge exempel!

3. I vilken typ av situationer uppstår dessa tankar?

4. Vad tror du konsekvenserna av dessa tankar kan bli?


Vill du läsa mer om vad som kan vara till hjälp för anhöriga?
I november publiceras boken ”Du är viktig!” Till dig som är anhörig till en person med alkohol- eller narkotikaproblem. Håll utkik här på bloggen för mer information.


TA HAND OM ER!
/Carina  Inga kommentarer: