tisdag 4 oktober 2016

Stoppa felsökningen

En klok person sa till mig en gång: "Droger är djävulen på jorden."

Jag är benägen att hålla med. Droger kan leda till fruktansvärda konsekvenser och skapa en hel del lidande för både personen med beroendeproblematik och de som står nära personen.


Det är vanligt att anhöriga klandrar sig själva för personens beroende. Detta kan lätt leda till självanklagelser och självhat. Vad många människor gör är att försöka hitta "error" eller "fel", antingen i hela situationen, hos den andra personen, eller hos sig själv.

Försök att undvika den här typen av "felsökning". Beroendesjukdom är en komplex sjukdom som ofta har att göra med många olika faktorer och situationer. I kombination leder dessa till att personen gör destruktiva val (sådana val som hon/han troligtvis kände var positiva och gynnande från början), men som förr eller senare leder till ett tvångsmässigt beroende.

Så vi kommer inte hitta något sant svar när vi letar felet. Kom ihåg att du inte kan göra val åt din närstående, det är endast han/hon som styr över sitt eget agerande och beroende. Genom att inse detta så kan du även få en förståelse för att du inte kan klandra dig själv för personens beteenden och drickande/drogintag.

Försök att omvända dina negativa tankar till att i stället visa medkänsla och förståelse inför dig själv och folk omkring dig. Försök att hitta en solid grund att stå på. Fundera över vilka situationer, platser, känslor och tankar som får dig att må bra. Försök att släppa på att ständigt gå runt och fundera över vad du kan göra för att allt ska ”bli bättre”. Ta dig tid och fokusera på dig själv, på dina egna val och dina egna behov.  

Vad är du i behov av just nu? 
En pålitlig vän? 
En varm säng? 
Lite mat i magen? 
En kopp kaffe? 
Skriva i en dagbok? 
Gråta en stund? 

Ge dig själv det. Här och nu.


Inga kommentarer: