måndag 3 juli 2017

Fråga 1 - ”Ska vi inte servera alkohol på middagen?”

Jag har sammanställt 6 vanliga frågor som anhöriga brukar ställa fundera över när de förstått att någon de bryr sig om har problem med en skadlig konsumtion av alkohol eller narkotika. En fråga om dagen kommer läggas upp under 6 dagar. 

Dela gärna inläggen vidare, för som sagt, det här är frågor som många anhöriga funderar över!

Det svåra med att besvara frågor så här generellt är att det inte egentligen finns något riktigt ”rätt och fel”, utan flera olika synsätt och erfarenheter. Därför så behöver DU som läser detta ta ställning till vad som passar dig, din familj och just din relation till den person du lever nära som har en beroendeproblematik. 1. ”Ska vi inte servera alkohol på middagen?” (midsommar, jul osv.)

Här tycker jag det är enklast att dra liknelsen till andra livsstilssjukdomar. Exempelvis om jag bjuder en diabetiker på middag, skulle jag då bjuda på sockerkaka? Nej, troligtvis inte därför jag vill ta hänsyn till den personens sjukdom och vill inte utsätta denne för frestelser som är en fara för deras hälsa. Jag vill inte bidra till att den personen blir sjukare. Är det dessutom en person som nyligen blivit nykter och drogfri vilket gör att personen är i en ömtålig fas så är detta extra viktigt att tänka på.

Om man är förälder till en ungdom med beroendeproblem så har man sett i forskning att det är viktigt att föräldrarna inte dricker alkohol tillsammans med sin ungdom. Många gånger sorterar vi människor upp substanserna ”Det är inte alkohol som är hans/hennes problem, det är narkotika”. Hjärnan däremot har inte förmåga att sortera ut en beroendeframkallande substans från en annan och inte heller bryr sig hjärnan om huruvida den är laglig eller inte. Det finns en ökad risk att återfalla i narkotikakonsumtion om man fortsätter dricka alkohol då det fortsätter trigga hjärnans beroendesjukdom. Men åter igen, det är olika för alla och förmodligen olika utifrån hur långt gången man är i beroendesjukdomen. Vill man ta det säkra före det osäkra, satsa på alkoholfritt.

Om en person har varit stabil i sin nykterhet och drogfrihet under många år, då finns det de som inte bryr sig alls vad andra dricker. De fokuserar på vad de själva ska dricka. Om man vill kan man ju fråga personen själv, om de upplever det som ett problem om det serveras alkohol eller inte.

Inga kommentarer: