tisdag 4 juli 2017

Fråga 2 - ”Jag vill lita på honom/henne, men det är svårt”

Jag har sammanställt 6 vanliga frågor som anhöriga brukar ställa fundera över när de förstått att någon de bryr sig om har problem med en skadlig konsumtion av alkohol eller narkotika. En fråga om dagen kommer läggas upp under 6 dagar. Besök tidigare inlägg för att ta del av de föregående frågorna! 

Dela gärna inläggen vidare, för som sagt, det här är frågor som många anhöriga funderar över!

Det svåra med att besvara frågor så här generellt är att det inte egentligen finns något riktigt ”rätt och fel”, utan flera olika synsätt och erfarenheter. Därför så behöver DU som läser detta ta ställning till vad som passar dig, din familj och just din relation till den person du lever nära som har en beroendeproblematik. FRÅGA 2. ”Jag vill lita på honom/henne, men det är svårt. Är det vanligt?”


Det är en mycket vanlig erfarenhet. Tillit är inget man kan välja, utan det utvecklas med tiden när man ser att en person agerar utifrån vad den säger. Om en person säger att han/hon ska komma hem kl. 22 men alltid kommer hem olika tider på natten och bara slumpvis kl. 22 ibland, då känner man ingen tillit till att personen kan hålla tider. Om personen däremot alltid kommer hem senast kl. 22 som den har sagt, då kommer man känna en hög tillit till att personen håller tider.När en person försöker dölja sin alkohol- eller narkotikakonsumtion så börjar personen ofta att ljuga för att inte bli avslöjad eller ifrågasatt. När anhöriga då märker att ord inte går ihop med verkligheten så brister tilliten. Om man varit utsatt för detta flera gånger under många år och personen gör en förändring så krävs det en lång period av att man ser att personen agerar överensstämmande med vad den säger. Ibland flera år. Ibland har tilliten blivit så skadad att den andre personen under många år kan agerat och fullföljt allt som den sagt, men som anhörig fortsätter man misstänkliggöra personen. I dessa fall behöver den anhöriga själv hjälp, då det inte längre är kopplat till den andre personen utan något obearbetat hos den anhöriga som den troligtvis behöver hjälp att bearbeta.Många anhöriga kan tro att de kan välja tillit, och många personer med beroendeproblematik kan också kräva det. ”Jag har ju varit nykter i två veckor nu, du måste lita på mig!” Först och främst, två veckor är en bra start men det är låååångt ifrån en stabil nykterhet. Och, det går inte att välja eller kräva tillit. Det växer fram med tiden.
 

Inga kommentarer: